Przepis na pizzę

Wstyd powiedzieć, ale gotowanie idzie mi niezwykle opornie i wciąż nie nauczyłem się właściwej swobody w kuchni. Takiej, dzięki której smaki wyobrażasz sobie w jednej chwili, a potem tylko sypiesz przyprawy i gotowe. Nie należy się jednak zrażać. Trzeba próbować, bo codzienne jedzenie zdrowych, nieprzetworzonych rzeczy, to podstawa racjonalnego żywienia. Wystarczy dobry, sprawdzony przepis i danie zawsze będzie się udawać.

Składniki

Ciasto:
500 g mąki tortowej
30 g świeżych drożdży lub 10 g suszonych
250 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka oliwy
1/2 łyżeczki soli
Sos:
1 puszka pomidorów przetartych
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka oregano

Przygotowanie

Najlepszy przepis na pizzę! Drożdże naturalne rozrobić w ciepłej wodzie z cukrem i odczekać. Jeśli mamy drożdże instant, to nie trzeba z nimi nic robić. Składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy, można to zrobić mikserem.


Gdy ciasto na pizzę będzie gładkie, miękkie i elastyczne uformować kulę, włożyć do dużej, szerokiej miski i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce bez przeciągów na jakieś 40 minut. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i chwilkę powyrabiać, podzielić na dwie części. 

Przepis na leczo wegetariańskie

Na dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia położyć po połowie ciasta i rozpłaszczyć je dłonią równomiernie rozprowadzając po całej powierzchni na grubość około 6 - 7 mm. Można też spróbować rozciągać ciasto na dłoniach. Uformować boczny rant, przykryć ściereczką i odstawić do podrośnięcia. Można nawet wstawić na ciepły kaloryfer. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 250 stopni i dokończyć przygotowywanie dodatków.
Pomidory przesmażyć w rondelku na maśle z dodatkiem soli i oregano.

Przepis na sałatkę Cezara


Gdy piekarnik będzie bardzo dobrze nagrzany rozłożyć nadzienie na pizzach pomijając boczny rant: po około 2-3 łyżki sosu pomidorowego rozsmarować oprócz rantu, rozłożyć około 1/4 szklanki tartego sera (mieszanki mozzarelli, cheddara) oraz 4-5 kosteczek sera camembert i resztę dowolnych składników. Mogą to być: szynka, kapary, oliwki, podgotowany brokuł, pieczony kurczak, ananas, papryka, pomidor itp.


Piec przez około 12 - 15 minut aż brzegi ciasta i spód będą ładnie zrumienione. Gdy brzegi ciasta będą zrumienione, można sprawdzić łopatką, czy spód pizzy jest również przypieczony.
Pizzę wyciągamy z pieca, kroimy i podajemy.
Można podać z sosem z pomidorów lub z czosnkowym.

Komentarze