Przepis na leczo wegetariańskie

Leczo szybko się przygotowuje, a składniki można zastępować. Można zużyć kabaczka. Dobrze sprawdzi się dynia, jeśli jest sezon na dynię. Można dosypać pieczarek, albo dokroić bakłażana. Danie jest smaczne, pożywne i dobrze sprawdzi się w jesienne wieczory.

Składniki

2 papryki
1 cukinia
6 pomidorów lub passata
3 cebule
2 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
1 płaska łyżka słodkiej papryki
1 płaska łyżeczka papryki wędzonej
1/4 płaskiej łyżeczki papryki ostrej,
1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
1 płaska łyżeczka soli

Przygotowanie

Zaczynam od pokrojenia cebuli w dużą kostkę i porządnego obsmażenia na oleju. Cebula może się nawet zbrązowić. Następnie dorzucam pokrojony w plasterki czosnek. Nie przesadzam z jego smażeniem, bo spalony będzie gorzki.

Z umytej papryki wycinam gniazda nasienne i kroję ją na nieduże paski o grubości około 1 centymetra. Następnie wrzucam paprykę na cebulę i smażę wszytko aż papryka zmięknie, co może potrwać nawet 20 minut. Na spód dorzucam słodką i wędzoną paprykę w proszku, która powinna się podgrzać z tłuszczem. Jest on nośnikiem smaku i wydobędzie to, co najlepsze. 


W tym czasie myję cukinię i kroję na dość dużą kostkę. Gdy papryka jest gotowa, dorzucam do garnka cukinię. Podsmażam wszystko razem 5 minut, a nastęþnie dorzucam pokrojone w kostkę pomidory wraz z resztą przypraw - ostrą papryką, pieprzem i solą. 
Całość mieszam i czekam aż zacznie wrzeć, a potem gotuję jeszcze przez 5 minut. Warto spróbować, czy smak jest odpowiedni i ewentualnie doprawić.

Leczo podajemy na przykład z gotowanym ryżem lub z chlebem. Przed podaniem warto posypać czymś sielonym na przykład posiekanym świeżym oregano lub pietruszką.

Komentarze