Szybki przepis na kurczaka, który smakuje wybornie, robi się go łatwo, a podanie nie wymaga fajerwerków. Wystarczą gotowane ziemniaki lub puree, można też go upiec z kawałkami zimniakóœ cebulą i marchewką i też będzie znakomicie. Do tego surówka i posiłek gotowy.
Składniki
6 podudzi z kurczaka
100 g musztardy sarepskiej
sok z 1/2 cytryny
5 łyżek oleju
1/2 łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczka pieprzu
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki papryki
1 łyżeczka suszonego majeranku
1/2 łyżeczki soli
1 duża szczypta ostrej papryki
Przygotowanie
Musztardę, sok z cytryny i olej oraz zioła i dobrze wymieszać.
Kurczaka obmyć w bieżącej wodzie i osuszyć ręcznikiem papierowym. Następnie dokładnie natrzeć marynatą. Można zostawić pod przykryciem w lodówce na noc.
Kurczaka włożyć do naczynia żaroodpornego i nakryć. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 st. Celsjusza. Wstawić naczynie do pieca i piec przez około godzinę. Następnie zdjąć przykrycie i piec kolejnych 20 minut aż kurczak się zarumieni. Podawać np. z ziemniakami i surówką.
Komentarze
Prześlij komentarz