Przepis na kanapkę z jajkiem sadzonym

Mój ojciec w kuchni przez całe życie nie zrobił dla siebie, ani tym bardziej dla nikogo innego praktycznie nic. Z małym wyjątkiem: nauczył się robić kluski śląskie i w tym jest mistrzem. Nigdy nie widziałem, żeby zrobił herbatę czy kawę. Wszystko zawsze robiła matka. Mężczyzna, mimo że głodny, czekał, a w brzuchu burczało. 


Szczerze mówiąc niewiele brakowało, a tradycję tę bym podtrzymał. Owszem można jeść na obiad chińskie zupki, odgrzewać sobie pizzę "gianni giovanni" z foliowej torby, a na śniadanie wciągać chleb z serkiem topionym. Jednak, czy nie lepiej zrobić sobie aromatyczną grzankę z jajkiem sadzonym? Może być samo jajko, ale można wzbogacić kanapkę o sałatę, ogórka, pomidora, a obok jajka podsmażyć sobie na patelni boczek, albo choćby pilantną kiełbasę chorizo i też dorzucić. Smacznego! 

Składniki

2 kromki dobrego chleba
2 jajka
masło
sól
pieprz

Przygotowanie

Dwie kromki świeżego chleba wrzucam do tostera i rumienię. W tym czasie na maśle smażę dwa jajka, które z wierzchu prószę solą i świeżym pieprzem. Jest już - jak dla mnie - idealnie. Kładę wysmażone jajka na chleb i pałaszuję do porannej kawy.


Można jeszcze pokusić się o więcej dodatków. Dobrze sprawdzi się sałata, rzodkiewka, szczypiorek, ogórek - także kiszony, pomidor. Można na patelni podsmażyć plaster boczku. Jeśli masz pikantną kiełbaskę - spróbuj wersji kanapki na ostro. Smacznego!



Komentarze