Mój ojciec w kuchni przez całe życie nie zrobił dla siebie, ani tym bardziej dla nikogo innego praktycznie nic. Z małym wyjątkiem: nauczył się robić kluski śląskie i w tym jest mistrzem. Nigdy nie widziałem, żeby zrobił herbatę czy kawę. Wszystko zawsze robiła matka. Mężczyzna, mimo że głodny, czekał, a w brzuchu burczało.
Składniki
2 kromki dobrego chleba
2 jajka
masło
sól
pieprz
Przygotowanie
Dwie kromki świeżego chleba wrzucam do tostera i rumienię. W tym czasie na maśle smażę dwa jajka, które z wierzchu prószę solą i świeżym pieprzem. Jest już - jak dla mnie - idealnie. Kładę wysmażone jajka na chleb i pałaszuję do porannej kawy.
Można jeszcze pokusić się o więcej dodatków. Dobrze sprawdzi się sałata, rzodkiewka, szczypiorek, ogórek - także kiszony, pomidor. Można na patelni podsmażyć plaster boczku. Jeśli masz pikantną kiełbaskę - spróbuj wersji kanapki na ostro. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz