Przepis na przecieraki

Przecieraki to doskonałe kluski z przetartych ziemniaków. Inne ich nazwy to: szaraki lub żelaziaki. O nazwie decyduje ich kolor - bardzo charakterystyczny.Te kluski bardzo lubimy.

Przepis na pierogi z jagodami

Zazwyczaj są zwarte, twardsze niż inne kluski, można powiedzieć, że konkretne.
Świetnie smakują do niemal wszystkiego. Zresztą można je jeść jako samodzielne danie. W tej roli sprawdzają się doskonale.


Składniki

1 kg ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej lub pomieszanej z żytnią
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajka
1/2 łyżeczka soli

Przygotowanie

Przepis na przecieraki jest bardzo prosty. Ziemniaki surowe trzeba zetrzeć na najmniejszych oczkach tarki. Następnie należy odcedzić je na sicie. Masę trzeba mocno odcisnąć dłonią, lub jakomkolwiek płaskim narzędziem. Trzeba to zrobić bardzo dokładnie, bo ciasto nie może być zbyt mokre. Odcedzoną wodę zlać, a krochmal, który zebrał się na dnie trzeba starannie zebrać i wrzucić z powrotem do ziemniaczanej masy. Dosypać jeszcze sól i mąkę oraz wbić dwa jajka. Teraz można dokładnie wymieszać.


Masa musi być średnio gęsta, musi dać się "kłaść" łyżką bezpośrednio do wrzątku, a kluski nie mogą się rozpadać, muszą być w miarę zwarte. Jeśli będzie zbyt luźna można dodać mąki, ale trzeba pamiętać, że im więcej mąki, tym twardsze kluski.
Kluski kładziemy łyżką moczoną w zimnej wodzie na osolony wrzątek. 

Gotujemy 10-15 minut. Po wrzuceniu klusek lekko je i delikatnie mieszamy raz lub dwa łyżką, aby nie zlepiły się i nie przywarły do dna. Mogą się lekko rozpadać, może pojawić się chmura drobnych kawałków ciasta. To nie szkodzi.

Podajemy na przykład ze śmietaną, podsmażoną cebulką lub jako uzupełnienie drugiego dania. Smacznego!





Komentarze