Pierogi możesz też ulepić ręcznie beż użycia wałka. Zrób z ciasta "węża" grubości około 2 cm. Potem odkrawaj krążki grubości palca. W dłoniach dookolnym ruchem rozpłaszcz każdy kawałek w krążek, nałóż farszu i zalep. To świetna zabawa.
Jeśli nie masz świeżych jagód użyj mrożonych, ale pamiętaj o ich osączeniu na sicie i osuszeniu ręcznikiem papierowym. Pierogi można nadziewać także innymi owocami. Mogą być pierogi z truskawkami, z wiśniami, co kto woli.
Obgotowane pierogi możesz zostawić na później na płaskim talerzu. Potem w razie potrzeby możesz je odgrzać wkłądając na dwie minuty do wrzącej wody.
A przepis na ciasto jest od babci Zosi.
Składniki
3 szklanki mąki (ok. 60 dkg)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka roztopionego masła
Wykonanie
Zaczynamy od niadzienia. Świeże jagody na nadzienie opłukaj pod słabym strumieniem wody. Osusz na papierowym ręczniku. Rozsyp na talerzu i oprósz dwiema łyżkami mąki lub bułki tartej.
Mąkę przesiej, dodaj sól, dolej roztopione masło. Wyrabiaj co najmniej przez kwadrans skrapiając stopniowo wrzątkiem z kubka, by nieco zaparzyć mąkę. Możesz zrobić to robotem kuchennym. Wyrobione ciasto powinno być gładkie i elastyczne, musi odchodzić od ręki (nie powinno się kleić).
Przepis na pierogi z kapustą i grzybami
A to jagody, które sami zbieraliśmy pod Babią Górą. Prawda, że ładne?
Komentarze
Prześlij komentarz