Awokado to bardzo zdrowy owoc, ale mam podejrzenia, że uprawiany masowo to raczej niewiele ma wspólnego ze zdrowym życiem. Mimo to lubię awokado... zmiażdżyć, rozgnieść i zmieszać z innymi składnikami, a potem chrupać na grzance. Pestkę można zetrzeć na drobnych oczkach tarki i mieć wegański parmezan. Można ją sobie także zostawić i potem ścierać na tarce do różnych innych potraw - jest świetna, bo zawiera mnóstwo dobrych dla organizmu rzeczy.
Ponoć takie awokado skutecznie leczy ze wszystkich trosk. Mnie na pewno. Guacamole świetnie nada się na wspólne śniadanie, ma orzeźwiający smak i dobrze komponuje się z chrupiącą, gorącą kromką. Często je przyrządzam, bo guacamole to bardzo dobry początek dnia. Pasuje w sam raz do kubka parującej kawy.Jeśli ktoś lubi i chce ostre, to może dodać trochę sosu tabasco, albo chilli w proszku. Niewiele jest tak fantastycznych rzeczy na świecie! Smacznego!
Składniki
2 ząbki czosnku
1/2 cytryny
5 pomidorków koktajlowych
1 szczypta soli
Przygotowanie
Awokado sprytnie obrać przy pomocy łyżki, wyciągając je z twardej łupiny. Dojrzałe awokado, miękkie i soczyste, trzeba przekroić na pół wzdłuż pestki. Potem skrętnym ruchem rozdzielamy jego połówki i usuwamy pestkę. Następnie przełożyć do miski i zmiażdżyć miąższ widelcem. Awokado rozdrabniamy na papkę, lecz nie musi być ona bardzo dokładnie rozgnieciona. Niech będzie trochę dzikie i niepoprawne.
Dwa ząbki czosnku przecisnąć przez praskę, pomidorki koktajlowe pokroić w drobną kostkę.
Wszystkie składniki połączyć w naczyniu, mieszając je przez kilka chwil. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli wolisz bardziej wyrazisty smak, to dorzuć szczyptę papryczki chilli.
Przygotować grzanki z ulubionego pieczywa i podawać guacamole na gorących kromeczkach.
Komentarze
Prześlij komentarz