Przepis na czeskie knedliki

W poszukiwaniu klasycznych knedlików trochę pobiegaliśmy po stolicy Czech Pradze. Długi spacer zaowocował wizytą w knajpie "Lokál" na ulicy Dlouhej. Z zewnątrz jest niepozornie. Ale w środku jest knajpa długa i wąska jak wagon kolejowy z własnym browarem i tradycyjnymi czeskimi daniami. Zjedliśmy zatem smażony ser w panierce i fantastyczne utopence z kiszoną kapustą. Wreszcie na stół wjechały knedliki z pieczenią w sosie. Kuchnia świata, pycha!

Składniki

2 szklanki mąki pszennej (dobra będzie krupczatka)
2 jajka
20 g drożdży
1 szklanka mleka
1 łyżeczka cukru
1/4 łyżeczki soli

Przygotowanie

W posłodzonym i lekko podgrzanym mleku rozpuszczamy drożdże i odstawiamy na kwadrans w ciepłym miejscu. 

Następnie mieszamy składniki w elastyczne ciasto, które dzielimy na cztery kawałki i formujemy z nich podłużne "bułki".


Każdą z osobna gotujemy około 10 minut w dużym garnku z posoloną wodą. Po ugotowaniu knedliki kroimy na "kromki" i podajemy z gulaszem lub pieczenią wołową obficie polaną sosem.

To pszenna wersja knedlików. Jest jeszcze wersja na cieście ziemniaczanym, którą przygotowuje się inaczej. 


Komentarze