Przepis na zupę jarzynową

Jarzynówka to chyba najważniejsza zupa jaka jest. Przecież to pierwsze, co ląduje na stole, kiedy gotuje babcia czy mama (nie licząc pomidorowej i rosołu). Jarzynówka jest prosta w obsłudze, smaczna i pożywna. Ciepło się o niej myśli i kojarzy się też z ciepłem, domem oraz rodziną przy stole.

Składniki

2 marchewki
0,5 kg ziemniaków
150 g fasolki szparagowej
250 g kalafiora
1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 łyżka masła
1/2 łyżki oliwy extra vergine
1,5 litra bulionu jarzynowego lub drobiowego
1/3 szklanki śmietany 30 proc.
koperek, natka pietruszki

Przygotowanie

W sporym garnku rozgrzać masło z oliwą i zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodać obraną i pokrojoną na plasterki marchewkę i mieszając podsmażać razem jeszcze przez około 3 minuty. Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz obrany ząbek czosnku przekrojony na pół i znów podsmażać przez klika minut, często mieszając. 

Zalać bulionem (lub wodą jeśli nie ma bulionu), zagotować, a następnie gotować pod przykryciem przez 5 minut. Dodać obraną świeżą lub mrożoną fasolkę oraz kalafior pokrojony na różyczki. Doprawić solą i pieprzem a potem gotować pod przykryciem przez kolejny kwadrans do miękkosći.

Wyłączyć ogień, dolać zahartowaną śmietanę i wsypać posiekany koperek lub natkę pietruszki. Smacznego!

Komentarze