Sałatkę Cezara lubię za jej świeży charakter i różnorodność smaków. Cudownie chrupiąca grzanka, rześka sałata i wspaniały sos, to dokładnie to, czego potrzebujesz, kiedy jesteś głodny. Czy jest coś lepszego niż ten genialny przepis ot tak wymyślony niegdyś "z niczego"?
Składniki
1 sałata rzymska200 g chleba
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 szklanka startego parmezanu
10 pomidorków koktajlowych
(składniki na sos)
1 łyżka majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka musztardy
1/2 łyżeczki sosu worcestershire
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka octu balsamicznego
1 ząbek czosnku
1 szczypta soli
1 szczypta pieprzu
Wykonanie
Wszystkie składniki na sos mieszam na gładką masę i zostawiam, aby się przegryzły.Następnie oliwę mieszam z roztartym czosnkiem. Bagietkę lub ciabattę kroję na skośne kromki, nacieram oliwą z czosnkiem, układam na blaszce, grilluję lub piekę parę minut z każdej strony, aż powstaną grzanki.
Przepis na placki z brokułów
Gotowe grzanki można pokroić w paski. Będzie znacznie przyjemniej je chrupać. Pojedyncze liście sałaty układam na talerzu, a na nią wykładam grzanki i posypuję je serem. Na koniec całość polewam delikatnie dressingiem.
Przepis na szybkie warzywa z makaronem
"Za twórcę sałatki Cezar uważa się Caesara Cardiniego, pochodzącego z Włoch kucharza, który był właścicielem restauracji w meksykańskim mieście Tijuana. Według jego córki, Rosy, Cardini wymyślił tę sałatkę w roku 1924, kiedy pewnego dnia w kuchni skończyły mu się zapasy i musiał ugotować coś z tego, co mu zostało w spiżarni".
Przepis na szpinak z mozzarellą i winegretem
"Jest to najpopularniejsza historia powstania sałatki Cezar, ale nie brakuje też innych wersji" - pisze Wikipedia.
Nie wolno zapomnieć wymieszać sałaty. Teraz można jeść.
Komentarze
Prześlij komentarz