Przepis na kotleciki z kalafiora

Kotleciki z kalafiora startego na tarce bardzo przypominają mielone. Nie w nich jednak ani grama mięsa, przez co są lekkie i zdrowe. A pieczenie sprawia, że nie pływają w spalonym tłuszczu. Są doskonałym zamiennikiem mięsa w obiedzie. Dwa takie kotlety z ziemniaczkami oraz surówką i też jest się najedzonym.

Składniki

2 1/2 szklanki startego kalafiora
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1/2 szklanki uprażonych ziaren słonecznika
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/4 szklanki oleju
2 łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki miodu
2 płaskie łyżeczki pieprzu ziołowy
pieprz
sól 

Przygotowanie

Około póła średniego kalafiora ścieram na tarce o dużych oczkach. Podobnie ścieram cebulę. Na małych oczkach tarki ścieram czosnek.

Dodaję wszystkie pozostałe składniki, doprawiam jeszcze do smaku pieprzem i solą *trzeba spróbować, czy dobre) i mieszam całość na gładką masę.


Następnie formuję zgrabne nieduże kotleciki podobne do tradycyjnych mięsnych mielonych. Z tej olości wyjdzie ich około piętnastu.

Kotleciki kładę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przed położeniem kotlecika smaruję papier olejem przy pomocy pędzla, by kotlecik nie przywarł.

Kotleciki wkładam do piekarnika rozgrzanego do około 200 stopni na około 25 minut. Mają się zrumienić z wierzchu. Następnie wszystkie obracam i piekę jeszcze 10 minut.

Podawać z ziemniakami i jakąś surówką, np. kiszonym ogórkiem lub z buraczkami.


Komentarze