Moskole to wspaniałe podhalańskie placki, jeden z bardziej rozpoznawalnych elementów kuchni góralskiej. Kiedyś smażono je na rozgrzanej blasze. Jednak dziś, gdy opalany węglem kuchenny piec, czyli w gwarze śparet, można znaleźć głównie w skansenach, trzeba sobie radzić inaczej. Sprawdzony przepis na moskole jest bardzo prosty. Warto!
500 g mąki pszennej
1 szklanka zsiadłego mleka
2 jajka
1/4 łyżeczki soli
Składniki
1 kg ziemniaków500 g mąki pszennej
1 szklanka zsiadłego mleka
2 jajka
1/4 łyżeczki soli
1 duża szczypta pieprzu
Z gotowego ciasta, które będzie odchodzić od ręki, formować niezbyt grube placki (takie jak ziemniaczane).
Przygotowanie
Ziemniaki obrać, umyć, ugotować w osolonej wodzie. Następnie odcedzić i utłuc na gładką masę.
Po wystygnięciu dodać zsiadłe mleko, mąkę, jajka, sól i pieprz. Ciasto bardzo dobrze wymieszać i wyrobić na ciasto (można robotem).
Z gotowego ciasta, które będzie odchodzić od ręki, formować niezbyt grube placki (takie jak ziemniaczane).
Placki wrzucać na rozgrzaną patelnię, ale bez tłuszczu. Smażyć w ten sposób po 5 minut z każdej strony na złoto.
Podawać z jogurtem, skwarkami, podsmażoną cebulką, albo z masłem czosnkowym, a nawet z... rydzami.
Komentarze
Prześlij komentarz