Przepis na sałatkę colesław

Przepis na sałatkę colesław to jedna z podstawowych receptur. Warto ją umieć zrobić - i to z pamięci - bo jest zdrowa, szybko się ją przygotowuje, no i jest smaczna... klasycznie.

Składniki

1/2 małej główki białej kapusty
2 marchewki
1 cebula
2 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu
sok z połowy małej cytryny
sól
pieprz

Przygotowanie

Kapustę białą poszatkować na tarce. Można to także zrobić ostrym nożem, ale musi to być zrobione bardzo cieniutko.

Przepis na szpinak z mozzarellą i winegretem

Marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach.

Przepis na placki z brokułów

Cebulę obieramy z łusek i bardzo ostrym nożem kroimy na drobniutką kostkę.
Mieszamy składniki sałatki w naczyniu.
Mieszamy jogurt, majonez, musztardę, miód i cytrynę na gładką masę. Dodajemy pieprz i sól do smaku. Następnie mieszamy warzywa z sosem i sałatka colesław gotowa.

Przepis na szybkie warzywa z makaronem

Teraz należy na godzinę lub dwie umieścić sałatkę colesław w lodówce, by się przegryzła.
W zależności od upodobań można jeszcze zetrzeć do sałatki jabłko, a nawet dodać pokrojonego w kostkę świeżego ananasa. Sałatkę colesław (po angielsku: coleslaw salad) możemy wykorzystać jako wypełniacz do domowego kebaba, lub falafela, może posłużyć za składnik do domowego burgera.


Komentarze