Przepis na placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane to podstawa szybkiej kuchni interwencyjnej. Jak nie ma w głowie przepisu, to robię placki, a jeśli się postaram, to wyjdą puszne, chrupiące. Są też te ziemniaczane podpłomyki dobrym rozwiązaniem, gdy trzeba towarzystwa do gulaszu bądź gęstego eintopfu.

Składniki 

6 dużych ziemniaków
1 cebula
1 ząbek czosnku
1-2 jajka
3-4 łyżki mąki lub jogurtu naturalnego
1 łyżka kwaśnej śmietany
sól
pieprz
oliwa z oliwek

Przygotowanie

Ziemniaki umyć, obrać, pokroić. Zetrzeć na tarce na dużych oczkach i odstawić odłożone na sito, by odciekły.


Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zmiksować lub zetrzeć na tarce na mus. 


Wodę spod ziemniaków ostrożnie odlać. Skrobię, któ©a zebrała się na dnie zebrać i wymieszać w misce z ziemniakami i cebulą. Dodać mąkę, jajko i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem.


Rozgrzać patelnię z ojnliwą. Placuszki nie nazbyt duże smażyć z obu stron do mocnego zrumienienia. Kłaść na papierowy ręcznik, aby tluszcz się osączył. Potem przekladać na talerz.


Podać z łyżką greckiego jogurtu.

Komentarze