Makaron z pieczarkami to dobra opcja na szybki obiad. Dobrze smakuje i całkiem nieźle wygląda. Fajnie mieć świeże zioła, które sprawią, że efekt będzie jeszcze lepszy. Świeże pieczarki, dobrze podsmażone, dodają aromatu, który mi przypomina popularną niegdyś przystawkę z hoteli Orbis i różnych uzdrowiskowych spelunek: pieczarki z patelni, bo przecież grilla jeszcze wtedy nie było.
Warto jeść dobre, naturalne rzeczy przygotowane przez siebie. Można wtedy "poczuć" jedzenie, dotknąć nieuchwytnego dla niektórych: cudu tworzenia. Nawet w kuchni możesz być artystą, a na pewno ci, którzy są już w czymś świetni. Ci, którzy nie są - na pewno mogą być. Warto spróbować!
Składniki
250 g makaronu
250 g pieczarek3 łyżki oliwy
1/2 średniej cebuli
1 ząbek czosnku
5-6 suszonych grzybów (ok. 20-30 g)
1 łyżka masła
sól
tymianek
pieprz
parmezan
natka pietruszki
parmezan
natka pietruszki
Przygotowanie
Grzyby suszone zalać ciepłą wodą i odstawić na 30 minut.Oliwę rozgrzać na patelni. Dodać cebulę pokrojoną w drobną kostkę i smażyć około 5 minut na małym ogniu aż cebula się zeszkli.
Pieczarki umyć i pokroić na kawałki. Dodać do cebuli, posypać świeżym, posiekanym tymiankiem, a potem dusić 10 minut na średnim ogniu.
Suszone grzyby osączyć, pokroić na cienkie paski, dodać do pieczarek.
Jeśli sos za bardzo zgęstnieje, to można dolać wody z suszonych grzybów. Posolić do smaku (uwaga: nie przegiąć). Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Aby nieco zagęścić sos, można dodać łyżkę śmietany (koniecznie wcześniej zahartować, nie trzeba hartować śmietanki 30 - 36 proc.).
Zdjąć z ognia, dodać masło. Podawać z makaronem - najlepiej ślimaczkami dischi volanti - posypane natką pietruszki i świeżo startym parmezanem. Na wierzch koniecznie świeżo mielony pieprz.
Komentarze
Prześlij komentarz