Przepis na warzywa z makaronem i parmezanem

Lubię takie szybkie dania, z których może być całkiem dobry obiad, albo kolacja, która zaspokoi wieczorem apetyt, a jednocześnie nie obciąży nadmiernie żołądka.


Składniki 

1/2 opakowania makaronu (muszelki, świderki, kolanka)
1 papryka
1 cukinia
1 cebula
1 pomidor
2-3 ząbki czosnku
1 szczypta chilli
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
2-3 łyżki oliwy z oliwek
5 łyżek startego parmezanu

Wykonanie

Cebulę kroję w zgrabną kostkę i rzucam na patelnię na rozgrzaną oliwę z oliwek. Smażę kilka minut, aż się ładnie zeszkli i dorzucam wyciśnięty bądź drobno posiekany czosnek oraz papryczkę.


Warzywa kroję na zgrabne kawałki - paprykę w kostki, cukinię w półplasterki, pomidora w centymetrowe kęski. Wszystko to wrzucam na patelnię i smażę, ciągle mieszając, aż warzywa zmiękną. Można je przykryć, żeby się lekko poddusiły, a pod koniec smażenia posypać ziołami oraz doprawić solą i pieprzem. W tym czasie gotuję na drugim palniku makaron, uważając, by się nie rozgotował. Gdy jest już gotowy, odlewam trochę wody do kubka i szybko odcedzam makaron, ale tak, aby nie obciekł całkowicie.


Od razu wrzucam na patelnię i wszystko razem dokładnie mieszam dolewając odrobinę wody z gotowania. Teraz czekam jeszcze dwie, trzy minuty, aby danie się przegryzło i doszło. 
Mogę już nakładać. Na wierzch mielę nieco świeżego pieprzu i rzucam pół garści startego parmezanu. Smacznego!


Komentarze