Przepis na tradycyjną-sałatkę jarzynową

Facet w kuchni może czuć się zagubiony, ale tak być wcale nie musi. Ostatnio spoglądam na gotowanie, jak na jakąś alchemię, która - jak wiadomo - bliska jest temu, co dzieje się w pracowni chemicznej. Przy okazju uczę się, że to, co odruchowo wyrzucamy, może stać się smacznym daniem.

Przepis na kanapkę z kimchi

Przepis - zgodnie z tą myślą - staje się formułą, która - nie bez odrobiny magii - zamienia się w substancję, eliksir. Tym razem miałem miseczkę świeżo ugotowanych warzyw, bo akurat przygotowywałem bulion. Wywar poszedł do czego innego, ale warzywa zamieniły się w sałatkę jarzynową.

Składniki

3 marchewki 
2 pietruszki 
1 nieduży seler 
1-2 ziemniaki 
3 lub 4 ogórki kiszone lub konserwowe 
1 cebula 
2 jajka 
1 jabłko 
1 puszka groszku konserwowego
1 ząbek czosnku
majonez 
jogurt grecki 
kwaśna śmietana do sałatek 
sól 
pieprz 
sok z cytryny 

Przygotowanie

W przepisie jest propozycja ilościowa na spory garnek sałatki. Można użyć połowę, wtedy będzie mniej, a wcale nie gorzej. 
Warzywa ugotować tak, aby były miękkie, ale żeby się nie rozpadały. Pokroić w drobną kostkę. Jajka ugotować na twardo wkładając do zimnej wodyi trzymając w gotującym się ukropie 9 miinut. Jajka obrać i także pokroić w drobną kostkę. Ogórki kiszone lub konserwowe, cebulę i obrane jabłko również siekamy w kosteczkę. Groszek z puszki wrzucić na sitko, przepłukać wodą, osączyć i dodać do sałatki.


Przygotować sos - wymieszać dokładnie łyżkę majonezu, łyżkę jogurtu greckiego i jedną łyżkę śmietany, dodając dwie łyżki soku z cytryny, porządną szczyptę soli oraz świeżo zmielony pieprz. Proporcje można zmieniać. Sos dodać do sałatki i wszystko ostrożnie wymieszać. 


Alternatywny sos można zrobić z dwóch łyżek majonezu i jednej łyżki musztardy sarepskiej - też jest doskonały. Sosy warto podkręcić wyciśniętym ząbkiem czosnku. 
Odstawić do lodówki na noc, niech się przegryzie. 
Facet w kuchni może być oszczędny i przewidujący. Z warzyw powstanie nam aromatyczny wywar. Możemy go odlać i do czegoś wykorzystać albo zamrozić. 
Ja zrobiłem na odwrót. Gotowałem wywar na zupę, ale warzywa nie były potrzebne. Dlatego poszły do sałatki. Smacznego!



Komentarze