Facet w kuchni może czuć się zagubiony, ale tak być wcale nie musi. Ostatnio spoglądam na gotowanie, jak na jakąś alchemię, która - jak wiadomo - bliska jest temu, co dzieje się w pracowni chemicznej. Przy okazju uczę się, że to, co odruchowo wyrzucamy, może stać się smacznym daniem.
Przepis na kanapkę z kimchi
Przepis - zgodnie z tą myślą - staje się formułą, która - nie bez odrobiny magii - zamienia się w substancję, eliksir. Tym razem miałem miseczkę świeżo ugotowanych warzyw, bo akurat przygotowywałem bulion. Wywar poszedł do czego innego, ale warzywa zamieniły się w sałatkę jarzynową.
Składniki
3 marchewki2 pietruszki
1 nieduży seler
1-2 ziemniaki
3 lub 4 ogórki kiszone lub konserwowe
1 cebula
2 jajka
1 jabłko
1 puszka groszku konserwowego
1 ząbek czosnku
majonez
jogurt grecki
kwaśna śmietana do sałatek
sól
pieprz
sok z cytryny
Przygotowanie
W przepisie jest propozycja ilościowa na spory garnek sałatki. Można użyć połowę, wtedy będzie mniej, a wcale nie gorzej.
Warzywa ugotować tak, aby były miękkie, ale żeby się nie rozpadały. Pokroić w drobną kostkę. Jajka ugotować na twardo wkładając do zimnej wodyi trzymając w gotującym się ukropie 9 miinut. Jajka obrać i także pokroić w drobną kostkę. Ogórki kiszone lub konserwowe, cebulę i obrane jabłko również siekamy w kosteczkę. Groszek z puszki wrzucić na sitko, przepłukać wodą, osączyć i dodać do sałatki.
Przygotować sos - wymieszać dokładnie łyżkę majonezu, łyżkę jogurtu greckiego i jedną łyżkę śmietany, dodając dwie łyżki soku z cytryny, porządną szczyptę soli oraz świeżo zmielony pieprz. Proporcje można zmieniać. Sos dodać do sałatki i wszystko ostrożnie wymieszać.
Alternatywny sos można zrobić z dwóch łyżek majonezu i jednej łyżki musztardy sarepskiej - też jest doskonały. Sosy warto podkręcić wyciśniętym ząbkiem czosnku.
Odstawić do lodówki na noc, niech się przegryzie.
Facet w kuchni może być oszczędny i przewidujący. Z warzyw powstanie nam aromatyczny wywar. Możemy go odlać i do czegoś wykorzystać albo zamrozić.
Ja zrobiłem na odwrót. Gotowałem wywar na zupę, ale warzywa nie były potrzebne. Dlatego poszły do sałatki. Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz