Przepis na knedle ze śliwkami

Jest właśnie dobry czas na śliwki, czasy dobrze wykorzystany. Węgierki były wszędzie, w garnku z roztaczającami aromatyczny, obłędny zapach powidłami, w plackach z ciemnej mąki, które oddawały swoją słoneczną energię na całe, wypełnione działaniem dni... 


Były też wielokrotnie w knedlach. Danie to ma w sobie nieco paradoksu. Najpierw jest bowiem nieco niewdzięczne ciasto, które od faceta wymaga opanowania i rzymania nerwów na wodzy. Kusi cię, żeby dosypać mąki, bo ciasto się klei do dłoni? To test siły woli. Przejdź na wyższy poziom, utocz kulki z magiczną śliwką i ugotuj je, by zamieniły się w czarodziejskie knedle. 


Składniki

700 g ziemniaków
350 g mąki pszennej
2 jajka
0,5 kg śliwek węgierek drobniejszych
1/2 szklanki bułki tartej
80 g masła 
sól
cynamon
cukier
1/2 szklanki jogurtu greckiego (ewentualnie)

Przygotowanie

Z mąki, jajek, szczypty soli i przeciśniętych przez praskę ugotowanych ziemniaków trzeba zagnieść gładkie ciasto. 
Wcześniej śliwki należy pozbawić pestek w taki sposób, aby obie połówki owocu pozostały połączone. Dzięki temu otoczone ciastem nie będą się rozlatywać.
Z ciasta należy uformować niezbyt grube płaskie krążki i oblepić nimi owoce. Formując je dłońmi trzeba utoczyć zgrabną kulkę. Przy tym trzeba być uważnym, delikatnym i starannym. To ma być słodka pieszczota, a nie krwawa walka. Męskie dłonie to potrafią!


Kulki-knedle laądują na łyżce we wrzącej osolonej wodzie (dwie łyżeczki soli na garnek wody). Następnie trzeba poczekać aż pojawią się na powierzchni, przy czym można pomóc i delikatnie przemieszać łyżką. Wtedy łątwiej odejdą od dna. Od wypłynięcia gnedle gotujemy dwie, trzy minuty, by się nie rozpadły. 


Knedle ze śliwkami dobrze smakują polane roztopionym masłem (chodzi o prawdziwe masło z zawartością co najmniej 80 proc tłuszczu). Oprószone cynamonem i posypane cukrem na pewno będą smakować.
Inna wersja to knedle oblane lekko podsmażoną na maśle w garnuszku bułką i także oprószone cynamonem i cukrem.
Jeszcze jedna pyszna wersja to knedle na słodko: pobielone jogurtem (na przykład greckim lub wegańskim, kokosowym) rozrobionym z cukrem i posypane cynamonem. Nic tylko jeść!


Komentarze