Przepis na świąteczne pierniczki na Boże Narodzenie

Mamy taki zwyczaj, że co roku całą paką pieczemy pierniczki, a potem wspólnie je ozdabiamy. Jest przy tym mnóstwo radości i sporo zamieszania. Ale efekt wspólnej pracy cieszy, zdobi także naszą choinkę. Wesołych Świąt!

  • Składniki

  • 130 g miodu
  • 60 g brązowego cukru
  • 1/4 kostki masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 białko z jajka (na lukier)
  • 150 g cukru pudru (na lukier)
  • 5 kropli soku z cytryny (na lukier)
  • 2-3 krople barwnika spożywczego (opcjonalnie, na lukier)

Przygotowanie

Mąkę, kakao, przyprawę do pierników, sodę i cukier wyrabiamy mikserem (haki do ciasta) w dużej misce. Po chwili wrzucamy dwa jajka i miód z rozpuszczonym masłem. Trzeba pamiętać, że miód do ciasta na pierniczki musi być rozpuszczony. Jeśli się skrystalizował, to można go podgrzać w kąpieli wodnej, aby się rozpuścił. Po wyrobieniu, ciasto na świąteczne pierniczki trzeba odrobinę ugnieść, a następnie owinąć w folię i przechować w lodówce przed dwa, trzy dni.

Przepis na warzywa z makaronem i parmezanem

Gdy ciasto na pierniczki bożonarodzeniowe dojrzeje, rozwałkowujemy je dość cienko. Następnie wycinamy foremkami pierniczki w różnych kształtach. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniki pieczemy około osiem minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Gotowe pierniczki studzimy, ozdabiamy i wkładamy do metalowej puszki (jest najlepsza). Do puszki, w której będą pierniczki na Boże Narodzenie, można dodać laskę cynamonu, gwiazdkę anyżu lub goździki - pierniczki będą ładnie pachniały.


Lukier królewski powstaje z białka, cukru pudru i soku z cytryny. Zwykle w proporcji 1 część białka i 5 części cukru pudru. Do tego kilka kropel soku z cytryny. Wyrabiamy go powoli, aby nie zrobiły się w nim bąbelki powietrza, można to zrobić mikserem, ale trzeba to robić ostrożnie.
Wyrabiamy 10 minut. Jeśli jest za gęsty można dodawać białko lub po kropli wody. 

Przepis na przecieraki

Jeśli jest za rzadki trzeba dosypywać po odrobinie cukru. Prawidłowa konsystencja przypomina bardzo gęsty miód. Następnie pakujemy lukier na świąteczne pierniczki np. w porządny worek foliowy, w rogu przekłuwamy niewielką dziurkę i malujemy wzroki na pierniczkach. Zostawiamy do zaschnięcia na co najmniej godzinę. Aby uzyskać kolorowy lukier na pierniczki trzeba dodać kroplę barwnika spożywczego na etapie mieszania.



          Jeśli chcesz coś dodać, przekazać, uaktualnić - napisz to w komentarzu :)



Komentarze