Przepis na żurek śląski

Kto nie pomarzył chociaż raz o gęstym kwaśnym żurku. Taki właśnie żurek upichciłem. Zapomnij, że żurek z torebki będzie konkurował z tym tutaj - gęstym i zawiesistym. Nie ma szans.

Składniki

1,5 litra wody
1 kostka rosołowa ekologiczna
1 łyżka tartego chrzanu
2 ząbki czosnku
5 kulek ziela angielskie
2-3 liście laurowe
1/2 cebuli
4 grzyby
2 ziemniaki pokrojone w kostkę
2 łyżeczki suszonego majeranku
2 jajka ugotowane na twardo
2 kiełbasy białe
1 żurek śląski w butelce
sól do smaku
pieprz

Przygotowanie

Kostkę ekologiczną warzwywną lub drobiową wrzucam do wody wraz łyżką tartego chrzanu, zielem angielskim i liściem laurowym. Do środka wkładam kiełbasę, cebulę, grzyby, sypię sól i pieprz do smaku.

Przepis na leczo wegetariańskie

To wszystko pięknie gotuję. Następnie wlewam do gotującej się zawartości dobrze wymieszany żurek śląski, ciągle go mieszając. Wszystko ponownie zagotowuję. Potem dorzucam pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuję do miękkości.

Przepis na krupnik wegetariański

Na koniec jeszcze dochodzi majeranek, a potem sprawdzam smak i w razie potrzeby solę i pieprzę. Gotuję jeszcze pięć minut i gotowe.
Podaję z pokrojoną na plasterki białą kiełbasą wyjętą z zupy i ćwiartkami jajka na twardo.

Przepis na bakłażana z patelni

Można dla lepszego efektu i smaku posypać zieloną pietruszką.


Komentarze