Kto nie pomarzył chociaż raz o gęstym kwaśnym żurku. Taki właśnie żurek upichciłem. Zapomnij, że żurek z torebki będzie konkurował z tym tutaj - gęstym i zawiesistym. Nie ma szans.
Składniki
1,5 litra wody1 kostka rosołowa ekologiczna
1 łyżka tartego chrzanu
2 ząbki czosnku
5 kulek ziela angielskie
2-3 liście laurowe
1/2 cebuli
4 grzyby
2 ziemniaki pokrojone w kostkę
2 łyżeczki suszonego majeranku
2 jajka ugotowane na twardo
2 kiełbasy białe
1 żurek śląski w butelce
sól do smaku
pieprz
Przygotowanie
Kostkę ekologiczną warzwywną lub drobiową wrzucam do wody wraz łyżką tartego chrzanu, zielem angielskim i liściem laurowym. Do środka wkładam kiełbasę, cebulę, grzyby, sypię sól i pieprz do smaku.Przepis na leczo wegetariańskie
To wszystko pięknie gotuję. Następnie wlewam do gotującej się zawartości dobrze wymieszany żurek śląski, ciągle go mieszając. Wszystko ponownie zagotowuję. Potem dorzucam pokrojone w kostkę ziemniaki i gotuję do miękkości.
Przepis na krupnik wegetariański
Na koniec jeszcze dochodzi majeranek, a potem sprawdzam smak i w razie potrzeby solę i pieprzę. Gotuję jeszcze pięć minut i gotowe.
Podaję z pokrojoną na plasterki białą kiełbasą wyjętą z zupy i ćwiartkami jajka na twardo.
Przepis na bakłażana z patelni
Można dla lepszego efektu i smaku posypać zieloną pietruszką.
Komentarze
Prześlij komentarz