Lubię takie dania, które są proste, ładnie pachną i są nieskomplikowane w przygotowaniu. Jednocześnie dobrze smakują. Taki jest właśnie bakłażan z patelni - prosty, smaczny posiłek.
Składniki
1 puszka passaty z pomidorów2 bakłażany
1 jajko
1 łyżka masła
3-4 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka suszonego oregano
sól
pieprz
Przygotowanie
Pomidory wlewamy do rondelka na rozgrzane masło, solimy, pieprzymy, dodajemy sporą szczyptę suszonego oregano. Dusimy 15 minut. I już mamy sos.Przepis na placki z brokułów
Bakłażana trzeba umyć i pokroić na plastry o grubości około centymetra. Rozłożyć plastry bakłażana na płaskiej powierzchni i posypać delikatnie solą. Zostawić. Po upływie 20 minut zebrać z wierzchu plastrów nadmiar soku (kropelki wody) przy pomocy papierowego ręcznika. Następnie odwrócić plastry bakłażana na drugą stronę, posolić, odczekać kolejne 20 minut i ponownie zebrać nadmiar soku.
Przepis na szybkie warzywa z makaronem
Obtoczyć plastry bakłażana w rozbełtanym jajku i bułce tartej.
Smażyć na dobrym oleju, np. rzepakowym - ja lubię olej wyciskany metodami naturalnymi, unikam oleju rafinowanego. Trzeba pamiętać, aby nie lać za dużo tłuszczu. Wystarczy odrobina, bo bakłażan wchłania każdą ilość.
Przepis na pizzę
Usmażone plastry bakłażana kładziemy na talerzu i polewamy sosem. Bakłażan z patelni dobrze komponuje się z sałatą, do której nada się bardzo dobry winegret.
Komentarze
Prześlij komentarz