Placki z brokułów to danie szybkie, łatwe, a co najważniejsze - smaczne i pożywne. To niedużo roboty, a efekt jest konkretny. Wieczorem mogą zagrać główną rolę jako kolacja.
150 g serka (twarożku) naturalnego
15 g mąki (1,5 łyżki)
2 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki oregano
sól
pieprz
Składniki
1 brokuł,150 g serka (twarożku) naturalnego
15 g mąki (1,5 łyżki)
2 jajka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki oregano
sól
pieprz
Przygotowanie
Brokuła dzielimy na różyczki, wkładamy do wrzątku i podgotowujemy al dente. Uważać, żeby nie rozgotować. Po chwili wyjąć i osuszyć.Osuszone brokuły mieszamy z serkiem naturalnym (może być mascarpone). Całość miksujemy w blenderze z kielichem lub za pomocą miksera. Jajka, mąkę i proszek do pieczenia dodajemy do masy na placki. Dodajemy oregano. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Z masy smażymy placki średniej grubości. Placki z brokułów można podawać ze śmietaną lub sosem. Wyśmienicie smakują z plasterkiem pomidora.
Komentarze
Prześlij komentarz