Przepis na focaccię z pomidorkami

Focaccia z pomidorkami to pomidorowy ukłon w stronę Włoch. Może być samodzielną przekąską, może być dodatkiem do obiadu, albo kolacją. Smakuje wyśmienicie. Jak przygotowywana jest focaccia z pomidorami? Bardzo prosto, wystarczy zagnieść ciasto i to w zasadzie już wszystko. Oto przepis na focaccię z pomidorkami, która może zadowolić wymagające podniebienie.

Składniki

2 i 1/2 szklanki mąki
2/3 szklanki ciepłej wody
1 opakowanie suszonych drożdży (7 gramów)
1/3 szklanki piwa w temperaturze pokojowej
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
1 szczypta pieprzu
1 łyżeczka cukru
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka tymianku
20 dkg pomidorków koktajlowych

Przygotowanie

Drożdże rozpuścić w wodzie i piwie. Następnie odstawić na 10 minut.
Dodać łyżkę oliwy z oliwek, sól, przyprawy, czosnek, następnie mąkę i zarobić ciasto. Odstawić na 1 godzinę.


Potem przekładamy ciasto na blachę i odstawiamy na 30 minut pod przykryciem. Kiedy już wyrośnie, trzeba łyżką zrobić kilka wgieceń, posmarować każde z nich oliwą i włożyć do nich pomidorki koktajlowe przekrojone na pół.
Focaccia z pomidorami zaczyna już przypominać coś do jedzenia. Ale teraz czas na pieczenie!

Przepis na polskie minestrone

W jakiej temperaturze piec focaccię? Przepis sprawdzony! Focaccię piec w temperaturze 200 st. Celsjusza przez około 30 minut.
Po tym czasie wyjmujemy blachę z pieca, czekamy chwilę aż przestygnie i kroimy na kawałki. Można użyć jako samodzielnej przekąski, ale można także podać z sałatą, ewentualnie jako dodatek do obiadu.

Przepis na przecieraki

Powyżej podany przepis na focaccię grubą sprawdza się doskonale. Jednak pamiętajmy, że przepis na focaccię cienką wygląda trochę inaczej.




Komentarze