Brukselka z orzechami w miodzie i granatem może być podawana na gorąco. Ale świetnie sprawdzi się na zimno jako sałatka. Jest sycąca, a wachlarz smaków to uderzenie doznań. Smacznego!
1 łyżka miodu
1 i 1/2 łyżeczki miodu (do sosu)
1/2 kg brukselki
1 i 1/2 łyżeczki oleju kokosowego
1/3 szklanki pestek granatu
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy dijon
1 łyżki octu
sól
pieprz
Do miseczki wlać oliwę, 1 i 1/2 łyżeczki miodu, musztardę i ocet. Doprawić solą i pieprzem. Mieszać aż zamieni się w kremowy sos.
Składniki
3/4 szklanki orzechów włoskich1 łyżka miodu
1 i 1/2 łyżeczki miodu (do sosu)
1/2 kg brukselki
1 i 1/2 łyżeczki oleju kokosowego
1/3 szklanki pestek granatu
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy dijon
1 łyżki octu
sól
pieprz
Przygotowanie
Orzechy wymieszać z łyżką miodu i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posolić. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na około 10 minut. Przewracać na drugą stronę po 5 minutach. Po wystygnięciu posiekać.Do miseczki wlać oliwę, 1 i 1/2 łyżeczki miodu, musztardę i ocet. Doprawić solą i pieprzem. Mieszać aż zamieni się w kremowy sos.
Brukselkę oczyścić z liści zewnętrznych, przekroić na pół, wymieszać w misce z olejem kokosowym, a następnie wrzucić na blachę wyłożoną papierem i piec 15 minut aż stanie się miękka. Chrupiącą brukselkę przełożyć do miski, skropić sosem, wymieszać i doprawić do smaku solą.
Nakładać posypując z wierzchu pieczonymi orzechami i pestkami granatu. Posypać świeżo zmielonym pieprzem. Podawać jeszcze ciepłe, albo jeść na zimno.
Komentarze
Prześlij komentarz