Przepis na makaron z brokułami

To wspaniały przepis. Prosty, jasny i zrozumiały. Smaki, które mieszają się w tym daniu znakomicie się uzupełniają. Dzięki temu to danie podane na obiad zaspokaja głód i nasyca zmysły. Ten makaron jest też szybki, co sprawia, że domownicy nie czekają zbyt długo na posiłek.

Składniki

250 g makaronu penne lub spaghetti
1 brokuł
1/2 czerwonej cebuli
3 posiekane ząbki czosnku
3 suszone pomidory
5 dużych kaparów
5 pomidorków koktajlowych
oliwa z oliwek
100 ml śmietanki 30 proc.
chilli
sól
świeżo mielony czarny pieprz
świeżo tarty parmezan

Przygotowanie

To był świetny, ascetyczny przepis Agnieszki Kręglickiej: brokuł z czosnkiem smażony na oliwie i wymieszany z makaronem Niestety w trakcie robienia coś jeszcze wpadło. 


Łodygi brokułów obrać, pokroić w plastry, różyczki kwiatów podzielić na mniejsze kawałki, można poprzecinać wzdłuż. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, kapary w plasterki, czosnek na cienkie jak mgiełka plastry, pomodorki na pół, a pomidory suszone w paski. Rozgrzać patelnię, wlać oliwę. Kiedy będzie gorąca, wrzucić cebulę i nieco podsmażyć. 


Dodać łodygi brokuła z pomidorami. Smażyć mieszając trzy minuty. Następnie dorzucić różyczki brokuła, posiekany czosnek, chilli i resztę. Po dłuższej chwili dolać trzy łyżki wody z makaronu i dalej mieszać, a potem zostawić pod przykryciem, aby się poddusiło. Pod koniec gotowania dolać śmietankę, posolić i popieprzyć. 


Ugotowany makaron odcedzić, dodać na patelnię z brokułami, porządnie wymieszać i jeszcze chwilę podduszać. Podawać posypany świeżo mielonym pieprzem i startym parmezanem.

Komentarze