To wspaniały przepis. Prosty, jasny i zrozumiały. Smaki, które mieszają się w tym daniu znakomicie się uzupełniają. Dzięki temu to danie podane na obiad zaspokaja głód i nasyca zmysły. Ten makaron jest też szybki, co sprawia, że domownicy nie czekają zbyt długo na posiłek.
250 g makaronu penne lub spaghetti
1 brokuł
1 brokuł
1/2 czerwonej cebuli
3 posiekane ząbki czosnku
3 posiekane ząbki czosnku
3 suszone pomidory
5 dużych kaparów
5 pomidorków koktajlowych
oliwa z oliwek
100 ml śmietanki 30 proc.
chilli
sól
świeżo mielony czarny pieprz
świeżo tarty parmezan
chilli
sól
świeżo mielony czarny pieprz
świeżo tarty parmezan
Przygotowanie
To był świetny, ascetyczny przepis Agnieszki Kręglickiej: brokuł z czosnkiem smażony na oliwie i wymieszany z makaronem Niestety w trakcie robienia coś jeszcze wpadło.
Łodygi brokułów obrać, pokroić w plastry, różyczki kwiatów podzielić na mniejsze kawałki, można poprzecinać wzdłuż. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, kapary w plasterki, czosnek na cienkie jak mgiełka plastry, pomodorki na pół, a pomidory suszone w paski. Rozgrzać patelnię, wlać oliwę. Kiedy będzie gorąca, wrzucić cebulę i nieco podsmażyć.
Dodać łodygi brokuła z pomidorami. Smażyć mieszając trzy minuty. Następnie dorzucić różyczki brokuła, posiekany czosnek, chilli i resztę. Po dłuższej chwili dolać trzy łyżki wody z makaronu i dalej mieszać, a potem zostawić pod przykryciem, aby się poddusiło. Pod koniec gotowania dolać śmietankę, posolić i popieprzyć.
Ugotowany makaron odcedzić, dodać na patelnię z brokułami, porządnie wymieszać i jeszcze chwilę podduszać. Podawać posypany świeżo mielonym pieprzem i startym parmezanem.
Komentarze
Prześlij komentarz