Przepis na ziemniaki z brokułami w sosie koperkowym

Bardzo fajny przepis, który szybko się robi i jest to receptura z rodzaju "ziemniaków w mundurkach z kwaśnym mlekiem". Czyli coś, co kojarzy się z prostym i zdrowym życiem na wsi, bardzo blisko przyrody, w spokoju i równowadze. No to gotujmy!

Składniki

1 kg młodych ziemniaków
1 duży brokuł
1 pęczek koperku
1/3 kostki masła
1 szklanka kwaśnej śmietany
jogurt grecki

Przygotowanie

Ziemniaki obrać, pokroić na spore kawałki i ugotować w osolonej wodzie (nie rozgotować). Brokuł umyć, podzielić na nieduże różyczki i ugotować na parze (ich też nie rozgotować). 


Po ugotowaniu ziemniaki i brokuły wymieszać z czuciem w sporym garze, żeby się nie porozpadały. Przykryć parującą zawartość i odstawić na bok. 

Koperek umyć, potem obrać z łodyżek, wreszcie drobno posiekać. W rondelku rozgrzać masło. Kiedy masło się spieni, wrzucić do niego koperek. Pomieszać zawartość. 


Następnie wlać śmietanę (wystarczą dwie solidne łyżki gęstej, kwaśnej śmietany). Solidnie wymieszać zawartość rondelka bardzo czujnie grzejąc przez króciuteńką chwilę na maleńkim ogniu. Nie wolno zagotować sosu, bo się natychmiast zwarzy! 


Gorące ziemniaki z brokułami przełożyć na talerze bądź do miseczek i polać sosem. Dla lepszego efektu można dodać na wierzch odrobinę jogurtu greckiego.


Komentarze