Sałata caprese, proste danie, wręcz banalne, w sam ran na kolację, albo do śniadania raczej. Świetnie smakuje z kromką doskonałego chleba z tradycyjnej piekarni na prawdziwym zakwasie.
Składniki
100-150 g sera mozzarella
2 dojrzałe pomidory
świeża bazylia
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
sól
świeżo zmielony pieprz
zioła prowansalskie (opcjonalnie)
2 dojrzałe pomidory
świeża bazylia
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
sól
świeżo zmielony pieprz
zioła prowansalskie (opcjonalnie)
Przygotowanie
Mozzarellę pokroić w plastry. Pomidory pokroić w plastry (to zielone od ogonka trzeba zgrabnie wyciąć). Pomidory naprzemiennie układać na talerzu z serem.Wymieszać łyżkę octu, łyżkę oliwy i szczyptę soli aż powstanie prosty winegret i polać nim sałatkę. Doprawić świeżo mielonym pieprzem. Można dodać szczyptę ziół prowansalskich.
Kilka listków bazylii porwać na kawałki i posypać na wierzch. Podawać z pieczywem.
Komentarze
Prześlij komentarz