Właśnie byliśmy w orawskim lesie pozbierać trochę jagód. Świetnie nadadzą się do naleśników. Poniżej przepis na naleśniki.
Składniki
250 ml mleka
150 g mąki
1 łyżeczka cukru pudru
2 jajka
3 łyżki roztopionego masła
2 łyżki wody
szczypta soli
150 g mąki
1 łyżeczka cukru pudru
2 jajka
3 łyżki roztopionego masła
2 łyżki wody
szczypta soli
Przygotowanie
Wszystkie składniki wymieszać mikserem. Ciasto odstawić na pół godziny, aby odpoczęło. Przed smażeniem wlać roztopione masło (byle nie wrzące!) i porządnie wymieszać. Ciasto musi być płynne, aby naleśniki były cienkie. Jeśli jest za gęste - można dodać nieco wody.Naleśniki smażymy na suchej patelni (bo masło już dodaliśmy), ewentualnie na niewielkiej ilości masła. Naleśniki posypujemy cukrem, smarujemy musem jabłkowym lub powidłami śliwkowymi i zawijamy w rulonik. Można też wrzucić do nich czarne jagody.
Można wziąć porcję białego sera, dodać śmietany i trochę cukru (2-3 łyżki), nie zaszkodzi odrobina cynamonu, a następnie porządnie ugnieść lub nawet zmiksować. Potem smarować naleśniki i składać je trójkąty. Świetnie smakują ponownie odsmażone, posmarowane jogurtem lub kwaśną śmietaną z dodatkiem owoców.
naleśniki wychodzą idealnie!
OdpowiedzUsuń