Przepis na penne z rukolą

Szybki makaron to dobra opcja, żeby sprawnie i bez problemu rozwiązać problem obiadu lub kolacji. Ten przepis umożliwia szybkie uporanie się z zadaniem. Trzeba jednak pamiętać o sprawdzonych i dobrych jakościowo składnikach.

Składniki

200 gmakaronu penne
1 opakowanie rukoli (ew. dwie, trzy spore garście)
4 pomidory (1 puszka krojonych pomidorów)
1/2 cebuli
1 garść oliwek
ser feta lub parmezan
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
1/2 łyżeczki suszonego oregano
3 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
pieprz (świeżo mielony - oczywiście!)
bazylia świeża

Przygotowanie

Na patelnię wylewamy sporo oliwy z oliwek. Delikatnie podsmażamy drobno pokrojoną w kosteczkę cebulkę i czosnek. Dodajemy sporą ilość ziół z torebki (oregano i bazylię). 


Na tak przygotowaną zasmażkę wrzucamy pokrojoną rukolę i chwilę dusimy (parę minut). Następnie dorzucamy pomidory i oliwki (można je przekroić dla świętego spokoju). Koniecznie odrobina pieprzu świeżo zmielonego. Dusimy dalej zawartość patelni. Na koniec dokładamy ugotowany al dente makaron penne i wszystko razem dusimy jeszcze kilka minut, starając się ostrożnie to wszystko wymieszać.


Na talerzu posypujemy danie pokrojoną w kostkę fetą (sporo jej - odwagi !!!) lub startym świeżym parmezanem i dekorujemy listkami świeżej bazylii. Nie zapomnijmy o pieprzu - musi być świeżo zmielony, rzecz jasna! Jeśli masz oscypek, zetrzyj oscypek zamiast fety. Dla wrażliwych na oscypkowe smaki bacowskie może być zamiast tego parmezan pokrojony nożykiem do warzyw na cienkie płatki. Smacznego!

Komentarze