Przepis na makaron ze świeżym pomidorem

Przepis na lato, kiedy pojawią się pachnące słońcem pomidory. Bawole serce, albo czekoladowe będą bardzo dobre. Dobre są gruntowe, "jajko", malinowe. Ważne, żeby to były tomaty dojrzewające na słońcu, w skwarze i upale. Wypieszczone ultrafioletem, nasycone słodyczą prawdziwych witamin. Soczyste, pełne życia.

Składniki

250 g makaronu penne
4 pomidory
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
oliwa z oliwek
parmezan w kawałku
bazylia (koniecznie świeża)

Przygotowanie

Tylko i wyłącznie prawdziwe pomidory z działki lub pomidory, które przynajmniej z daleka pachną, jak prawdziwe pomidory z krzaka (ersatz z hipermarketu nie będzie smakować), porządnie sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić w cząstki lub nawet drobniej i wrzucić do miski. 


Zalać oliwą, wycisnąć do środka czosnek, posolić, popieprzyć, wszystko razem dokładnie wymieszać. 


Wrzucić do gorącego makaronu (my wzięliśmy spaghetti), porządnie wymieszać i podawać niezwłocznie z zieloną bazylią. Bezpośrednio na talerz zetrzeć na największej tarce płatki parmezanu.

Komentarze