Przepis na mielone kotlety

No dobrze, klasyka kuchni domowej, rodzinnej, kotlety mielone. Podam je z ziemniakami z koperkiem i surówką.
 

Składniki 

0,5 kg mielonego mięsa (np. indyk, wieprzowina)
1/2 cebuli
1 marchewka
1/2 bułki
1 jajko
3 łyżki natki pietruszki
1 łyżka bułki tartej
1/4 szklanki mleka
 
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1/4 łyżeczki pieprzu
1 łyżeczka solisól
3 łyżki oleju roślinnego do smażenia
masło do pieczenia

Przygotowanie

Mięso mielone przełożyć do głębokiej miski. Cebulę zetrzeć na tarce, bądź zmiksować i dodać do mięsa. Natkę bardzo drobno posiekać i sporą garść wrzucić do mięsa. Marchewkę obrać i zetrzeć na drobnych oczkach na tarce i wrzucić do mięsa. 


Bułkę bardzo dokładnie namoczyć w mleku w małej miseczce aż będzie całkiem miękka. Nadmiar płynu odcisnąć. Bułkę wyrobić dokładnie, a co twardsze kawałki skórki usunąć. Wyrobioną bułkę dodać do mięsa. Wbić jajko, doprawić solą i pieprzem, pieprzem ziołowym. Dodać dwie łyżki lodowatej wody. Następnie wszystkie składniki energicznie wyrabiać (można ręką, ale najlepiej widelcem). Wyrobione mięso odstawiam na godzinę do lodówki, by się przegryzło. 


Z wyrobionej masy zrobić niewielkie, lekko spłaszczone kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju roślinnym.
Inna wersja - kotleciki kładę na blachę, robię wgłębienia, w które kłądę po niedużym płatku masła i piekę w piekarniku w 160 stopniach Celsjusza przez 45 minut aż staną się rumiane, po drodze jeden raz odwracam.

Komentarze