Przepis na ananasa z miętą

Bardzo ciekawe zestawienie smaków. Słodkie, kwaśne, do tego mięta i jogurt naturalny. Takie pomieszanie to ciekawe urozmaicenie wieczoru przed telewizorem. Smacznego!

Składniki

1 ananas świeży
4 łyżeczki cukru
1 garść liści mięty
1 łyżka jogurtu greckiego lub naturalnego

Przygotowanie

Cukier zetrzeć dobrze z liśćmi mięty, mięty nie myć - bo będzie zbyt mokra masa. 


Dużego ananasa obrać - odkroić wierzch i spód, obkroić z boków dookoła skórę. Przekroić ananasa wzdłuż na krzyż. Odkroić włóknisty środek z każdej części. Pokroić kawałki na długie, wąskie plastry i poukładać na talerzu (w ostateczności mogą być osączone plastry ananasa puszki). Posypać cukrem startym z miętą. 


Na wierzch lub obok dodać gdzieniegdzie jogurtu greckiego. Przyozdobić listkiem mięty. Dla kontrastu można dodać na talerz kroplę grenadiny lub soku malinowego.


Komentarze