Przepis na kompot z winogron

Jesień to pora na winogrona. Na działce rośnie winorośl, z której owoców można upędzić wino. Jednak nie nastawiam z nich wina tylko zamieniam na kompoty. Ich smak jest niebywały, a gorący napój o orzeźwiającym smaku jest dobry na rozpoczynające się słoty. Ma zbawienny wpływ na kłopoty z odpornością, które pojawiają się w okolicy przesilenia. Naturalny lek!

Składniki

1 kg ogrodowych winogron
2 jabłka
10 goździków
1/2 łyżeczki lukrecji

Przygotowanie

Winogrona myję pod bieżącą wodą. Następnie obieram, to znaczy owoce odrywam z gron i wrzucam do garnka.

Obieram także dwa jabłka, wycinam środek i wrzucam do winogron w ćwiartkach.


Goździki i lukrecję dorzucam do środka i zalewam wodą. Wody powinno być maksymalnie dwa razy tylo co owoców, ale może być mniej, wtedy kompot wyjdzie bardziej esenclonalny.


Czekam aż woda się zagotuje, następnie przez 20 minut gotuję kompot na małym ogniu aż zmiękną jabłka, a wonogrona będą się rozpadać. Kompot gotowy. Przed podaniem można go przecedzić.

Komentarze