Przepis na gotowany ryż

Jeszcze niedawno nie wiedziałem jak ugotować ryż. Co zrobić, żeby nie zamienił się w bryłę klejowatej paćki? Co zrobić, by sypki, biały roż, można było podać do obiadu i cieszyć się jego smakiem? Była to dla mnie tajemnica, ale już nie jest.

Składniki

1 szklanka ryżu
2 szklanki wody
2 łyżki oliwy
1/2 łyżeczki soli 

Przygotowanie

Wodę gotuję aż zacznie wrzeć. Następnie zmniejszam ogień na średni i wrzucam szklankę ryżu *używam ryżu kupowanego na kilogramy), dolewając do niej oliwę i dodając sól.


Czekam aż ryż zacznie wrzeć, a następnie zmniejszam intensywność gotowania na "dwójeczkę".


Ryż sobie "pyrka" spokojnie, ja w tym czasie robię inne rzeczy. Od czasu do czasu sprawdzam, jaka sytuacja. Kiedy woda całkiem wyparuje, zdejmuję ryż z ognia i mogę go już nakładać. Jest sypki, nie klei się i może być świetnym uzupełnieniem różnych potraw.


Komentarze