Przepis na chorwacką oradę z grilla

Podróż to nie tylko zwiedzanie, ale niejednokrotnie szukanie bliższego związku z miejscami. Świetnym pretekstem jest lokalne jedzenie. Tak bywa na przykład w Chorwacji. Wycieczka do portu na Murterze musi odbyć się wcześnie rano, gdy świeża ryba z kutrów nie została jeszcze sprzedana. Kosztuje trzy razy taniej niż w restauracji, a przyrządzić ją można... lepiej. Przepis na oradę poniżej. 

Składniki

6 orad
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki oliwy
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli

Wykonanie

Świeżą oradę wypatroszyć, oczyścić, umyć i osuszyć. Przygotować marynatę z oliwą, wyciśniętym czosnkiem i pieprzem. Rybę obtoczyć w marynacie, najlepiej w większej misce i zostawić do wieczora w lodówce. 

Wieczorem rozpalamy małe ognisko z dobrze wysuszonego drewna oliwkowego, tylko ono jest w stanie nadać rybie boski, adriatycki smak. Ogień palimy, aż drewno zmieni się w żar. Zanim to nastąpi przepalamy ruszt w płomieniach, a zwęglone resztki tłuszczu oczyszczamy twardą szczotką. 


Następnie układamy rybę na czysty ruszt i wsuwamy nad żar. Po dziesięciu minutach obracamy na drugą stronę. Od czasu do czasu polewamy pozostałą marynatą. Po dwudziestu minutach ryba powinna być już chrupka. Jeszcze ćwiartka cytryny do smaku i można jeść. Smacznego! 


Komentarze