Przepis na szparagi w cieście

Szparagi w cieście, to danie bardzo szybkie. Wydawałoby się, że mało finezyjne, ale za to jakie smaczne!  W sezonie na szparagi taki pomysł realizuje się sprawnie i bez większych przeszkód. I naprawdę warto, bo ta przekąska znakomicie załatwi sprawę lekkiej kolacyjki.

Składniki

1 pęczek zielonych szparagów
1 mrożone ciasto francuskie
1 jajko
suszone pomidory w oleju
ser (np. cheddar)
sól

Przygotowanie

Szparagom odłamuję końcówki (nie główki), łodygi obieram obieraczką do warzyw z łykowatej zewnętrznej warstwy, jeśli jest taka potrzeba. 


Ciasto francuskie kroję na prostokąty. Nakłuwam je widelcem, a potem solę i kładę na nich po trzy szparagi.


Na wierzch dodaję pasek suszonego pomidora, dorzucam całkiem gruby i wąski plasterek jakiegoś sera, np. cheddar, a następnie zawijam, smarując rozbełtanym jajkiem z wierzchu. 
Wstawiam na 20 minut do piekarnika rozgrzanego na 200 stopni i gotowe. Można jeść.


Komentarze