Przepis na krokiety z kapustą i grzybami

Przepis na krokiety z kapustą i grzybami wymaga trochę pracy. Ale sama receptura jest bardzo prosta. Najpierw przygotowuję farsz. Potem smażę naleśniki. Wreszczie zawijam krokiety, a potem je smażę. I gotowe. Na pewno wszyscy będą jedli ze smakiem.

Składniki

ciasto:
4 jajka
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody gazowanej
1/2 łyżeczki soli
szczypta cukru

nadzienie:
1 główka kapusty
1 cebula
1 garść suszonych grzybów leśnych
1 łyżka masła
1/2 szklanki sera pokrojonego w drobną kostkę
sól
pieprz

panierka:
1-2 jajka
bułka tarta

Przygotowanie

Jajka, cukier, sól i mleko wymieszać. Dodać mąkę i porządnie wymieszać. Dolać wody i dalej mieszać na gładkie ciasto. Odstawić na 20-30 minut, aby stało się elastyczne. Smażyć na patelni teflonowej. Smażyć trzeba z obu stron, na jasny kolor (do smażenia najlepsze jest sklarowane masło, ale można także na oliwie).


Kapustę podzielić na ćwiartki, usunąć głąb, gotować we wrzątku kilka minut - aż zmięknie, ale pozostanie al dente. W ten sposób zblanszowaną osączyć z wody (wodę śmiało wylać, nie przyda się bo gorzka). Przepuścić przez maszynkę do mięsa lub drobno posiekać. Można też użyć kapusty kiszonej, którą drobno siekamy. Cebulę zeszklić na maśle, dodać pokrojone w kostkę grzyby (trzeba je namoczyć dzień wcześniej) i kapustę. Wszystko razem przesmażyć. Doprawić solą i dużą ilością pieprzu. Jeżeli farsz jest zbyt suchy, można podlać go wodą z grzybów. Do farszu dodajemy ser żółty pokrojony w drobną kostkę lub starty na tarce na grubych oczkach. Będzie bardziej soczysty.


Na usmażone ciasto nałożyć farsz, zawinąć w zgrabne krokiety. Obtoczyć w jajku i bułce tartej. Usmażyć - ja smażę na oliwie, Ewa Wachowicz leci krokiety w oleju ryżowym lub arachidowym. Podawać na przykład z czerwonym barszczem. Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz