Przepis na ratatouille

Ratatouille to francuski eintopf, danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na przykład w roli kolacji. Może też być doskonałym obiadem, czy lanczem. Zawsze dobrze smakuje!

Składniki

4-5 dojrzałych pomidorów
1/2 pomidorów z puszki
2 cebule
2 czerwone papryki
1 garść oliwek
1 duży bakłażan
2 cukinie
4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
2 listki laurowe
tymianek (najlepiej swieży)
sól
pieprz do smaku

Przygotowanie

Tłuszcz rozgrzać na dużej patelni. Pokrojoną w krążki cebulę podsmażyć. Dorzucić pokrojoną w cienkie paski paprykę i smażyć przez pięć minut. Nastepnie dorzucić pokrojonego w grubą kostkę bakłażana.


Pomidory naciąć i zalać wrzątkiem, a potem obrać ze skórki. Pokrojone na kawałki wrzucić do środka. Dodać trochę pomidorów z puszki wraz sosem. Po kilku minutach dorzucić pokrojoną w plastry cukinię. Uwaga jest jej dużo! Dodać wyciśnięty czosnek. Dosypać przyprawy, nie szczędzić świeżo mielonego pieprzu i nie przesadzić z solą! 


Następnie dusić, aż warzywa będą bardzo miękkie, prawie rozpływające się. Gorące podawać z pieczywem.

Komentarze