Sałatka grecka świetnie sprawdzi się jako starter. Może być też dobrym dodatkiem do obiadu. Pasuje na przykład do ryby, ale także do dań wegetariańskich.
1 ogórek
1 czerwona cebula
1 zielona papryka
20 dag czarnych oliwek (15 sztuk)
18 dag sera feta
100 ml oliwy (10 łyżek)
2 łyżki octu winnego
natka pietruszki
sól
pieprz
oregano (może być świeże)
Składniki
3 pomidory1 ogórek
1 czerwona cebula
1 zielona papryka
20 dag czarnych oliwek (15 sztuk)
18 dag sera feta
100 ml oliwy (10 łyżek)
2 łyżki octu winnego
natka pietruszki
sól
pieprz
oregano (może być świeże)
Przygotowanie
Pomidory pokroić w grubą kostkę, ogórek pokroić w półplasterki, paprykę pokroić w kostkę, dodać oliwki (całe lub pokroić je na pół). Wsypać natkę pietruszki.Obrać cebule i pokroić w cienkie talarki, a następnie nieco porwać i takie kółka cebulowe wrzucić do sałaty. Przyprawić solą, dodać oregano (może być świeże jeśli jest). Wymieszać.
Z wierzchu posypac świeżo mielonym pieprzem. Polać oliwą i octem winnym. Na końcu położyć na wierzchu ser feta pokrojony w kostkę.
Komentarze
Prześlij komentarz