Przepis na rydze z patelni

Rydze na maśle z patelni to potrawa, która od razu kojarzy się z grzybobraniem i dzikim lasem. Ten zapach i smak mają swój nieodparty urok, a podsmażony rydzyk, to jest właśnie to o co chodzi. Klasyczny grzybowy smak i nawet pieczarka z grilla, która także jest wspaniała, nie jest w stanie go pokonać. Rydze z patelni są pyszne! Jesienią można je kupić na targu, trzeba ich tylko dobrze poszukać.

 

Składniki

200 g rydzów
2 łyżki masła
1 ząbek czosnku
sól

Przygotowanie

Wziąć rydze, poodcinać z nich nogi, żeby zostały tylko kapelusze (nóżkę przeciąć wzdłuż i też można spożytkować). Następnie umyć pod zimną wodą i osuszyć starannie ręcznikiem papierowym.
Większe kapelusze można pokroić na mniejsze części.


Rozgrzać masło na patelni i poczekać aż będzie miało właściwą temperaturę. Smażyć rydze na sporym ogniu do brązowości (4-5 minut), soląc w trakcie smażenia.

Wypróbuj: Placki z brokułów
 


Nie rzucać za dużo na raz, bo grzyby lubią puścić wodę i mogą zacząć się dusić, a to nie jest dobre dla tej potrawy.
Po usmażeniu zrumienionych grzybów wyłożyć na talerz i podawać.


Można dołożyć dobre pieczywo z serem gorgonzola. Rydze smażone na maśle dobrze smakują z takim dodatkiem!
Smacznego!

Komentarze