Przepis na koftę z kapusty

Koftę polubiliśmy w restauracji wegańskiej Vega w Warszawie. Podawana tam kofta jest chrupiąca z zewnąrz, ale miękka w środku oraz cudownie aromatyczna. Kofta z kapusty jest składnikiem wielu różnych zestawów i można powiedzieć, że obiad bez kofty to w Vedze nie obiad.

Składniki

1/2 główki niedużej kapusty lub 1/4 dużej
1 marchewka
1 łyżeczka przyprawy sabji masala
150 g mąki z ciecierzycy
olej
pieprz
sól

Przygotowanie

Kapustę ścieramy na dużych oczkach. Marchewkę także ścieramy na dużych oczkach. Solimy i odstawiamy, aby puściło sok. Soku nie odlewamy. W tym czasie robimy zasmażkę - przyprawy przesmażamy na oleju.


Gdy kapusta puści sok, wlewamy zasmażkę do miski i wszystko mieszamy. Można doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Następnie wsypujemy do kapusty niepełną szklankę mąki i mieszamy, aby uzyskać ciasto, które da się formować w nieduże kulki.


W razie potrzeby dodajemy nieco więcej mąki, aby poprawić właściwości ciasta. Gotowe kulki smażymy w rozgrzanym głębokim oleju na brązowo i chrupiąco. Kulka powinna w nim pływać. Kulki ciasta trzeba wrzucać ostrożnie i powoli, aby nie sklejały się ze sobą i nie przykleiły się do dna naczynia
Podawać z ryżem, kaszą, sabji i różnymi surówkami.
Takie danie to bardzo dobry i pożywny obiad.


Komentarze