Przepis na szpinak z mozzarellą i winegretem

Szpinak z mozzarellą i winegretem to łatwa i szybka sałatka, która dostarczy witamin i energii. Dobry winegret to gwarancja orzeźwiającego smaku, danie w sam raz jako dodatek do obiadu, ale świetne także jako samodzielny posiłek. Do dzieła!

Składniki

200 g świeżego szpinaku
100 g świeżej sałaty (może być mieszanka sałat)
1 kulka mozzarelli
1 kawałek parmezanu do starcia

Składniki na winegret
9 łyżek oliwy
3 łyżki octu balsamicznego
1/2 cytryny
1/2 łyżeczki miodu
1/2 łyżeczki musztardy
1-2 ząbki czosnku
2 duże szczypty ziół prowansalskich
1 szczypta pieprzu
1-2 szczypty soli

Przygotowanie

Składniki winegretu wymieszać, najlepiej w zakręconym słoiczku. Można rozmieszać także w miseczce. Winegret powinien mieć po wymieszaniu delikatną kremową konsystencję.

Wypróbuj: Przepis na szybkie warzywa z makaronem


Sałatę i szpinak umyć. Osuszyć. Sałatę porwać na kawałki. Wymieszać ze szpinakiem.


Polać winegretem. Z wierzchu posypać kawałkami mozzarelli pociętej na paseczki.

Wypróbuj: Przepis na żurek śląski

Na wierzch zetrzeć na tarce kawałek parmezanu i posypać świeżo mielonym pieprzem.
Zajadać!

Komentarze