Przepis na zupę kalafiorową

Zupa kalafiorowa kojarzy się z domem i rodzinnym ciepłem. Kalafiorowa jest smaczna, pożywna. Na samą myśl o niej robi się miło, a myśli zaczynają krążyć wokół wspólnego obiadu przy jednym stole. Do dzieła.
 

Składniki

1/2 kalafiora
3 ziemniaki
1 włoszczyzna
1/2 szklanki groszku zielonego (może być mrożony)
1/2 szklanki fasolki szparagowej (może być mrożona)
3 listki laurowe
5 ziarenek ziela angielskiego
1 łyżka masła
3 łyżki oliwy
1/4 łyżeczki pieprzu
śmietana 30 proc.
sól

Przygotowanie

Na dno garnka wrzucić masło i wlać oliwę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić kalafior i przesmażyć aż się porządnie przypali. Może być nawet czarny. 


Następnie wrzucam pokrojoną na plasterki marchewkę i ziemniaki pokrojone w kostkę. To wszystko smażę, mieszając jeszcze przez dziesięć minut. 

Następnie wlewam około 2 litrów gorącej wody. Dorzucam resztę włoszczyzny, czyli pietruszkę, por i seler oraz ziele angielskie i listek laurowy. Po pięciu minutach dorzucam groszek i fasolkę. Gdy zupa zawrze gotuję warzywa do miękkości.


Solę do smaku. Na koniec część jarzyn miksuję, by zagęścić zupęi i zabielam smietaną kremówką (30-36 proc).

Doprawiam solą i pieprzem. Podaję z posiekaną zieloną pietruszką.

Komentarze