Przepis na spaghetti aglio, olio e peperoncino

To chyba najprostsze spaghetti, jakie istnieje. Jednocześnie jest smaczne i sycące. A ponadto bardzo szybko się je robi. Właściwie błyskawicznie. Warto nauczyć się tego przepisu, by móc przygotowywać ten klasyk włoskiej kuchni częściej.

Składniki

200 g makaronu spaghetti (na dwie osoby)
100 ml oliwy z oliwek
1 główka czosnku
1 ostra papryczka
garść posiekanej natki pietruszki
parmezan

Przygotowanie

Wrzątek posolić, wlać łyżkę oliwy. Wrzucić spaghetti i ugotować al dente.

W tym czasie czosnek pokroić w kostkę. Papryczkę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i też pokroić w drobną kostkę. Na patelnię wlać oliwę, wrzucić czosnek. Wymieszać i lekko podsmażyć. Dodać ostrą papryczkę i smażyć jeszcze przez chwilę na wolnym ogniu. Uważać, żeby czosnek się nie przypalił, bo będzie gorzki.


Makaron odcedzić i gorący wrzucić na patelnię z oliwą, czosnkiem i papryczką. Wymieszać, nakłądać na talerze. 


Na talerzu posypać tartym parmezanem i posiekaną natką pietruszki. Danie to warzone było pierwotnie przez Ewę Wachowicz, zatem sporo podejrzałem.


Uwaga - pod żadnym pozorem nie dotykać rękami, które trzymały papryczkę, oczu! Najlepiej od razu umyć ręce wodą z mydłem i wyszorować szczotką, bo zatarcie oka palcami, które miały styczność z papryką grozi sporą niespodzianką (oko boli tak, jakby je ktoś ekstrahował łyżką)!


Komentarze