Przepis na najlepszy winegret

Przepis na winegret przydaje się wtedy, kiedy trzeba zrobić sałatkę. Jeśli nie chcemy wpadki, sos powinien być za każdym razem idealny. Można to siągnąć, stosując sprawdzoną recepturę. Odpowiedni trening gwarantuje sukces.

Składniki

10 łyżek oliwy z oliwek
3 łyżki octu balsamicznego z Modeny
1/2 cytryny - wycisnąć sok
1/2 łyżki dobrej musztardy
1/2 łyżeczki soli (może być trochę mniej)
1 spora szczypta mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki miodu
1 wyciśnięty ząbek czosnku
1 maleńka szczypta suszonych ziół prowansalskich
(lub 1/2 łyżeczki mieszanki posiekanych świeżych ziół- oregano, bazylia, estragon, melisa)

Przygotowanie

Wszystkie składniki umieścić w zakręcanym słoiku typu twist. Przez chwilę potrząsać, mieszając energicznie zawartość do momentu aż uzyska kremową konsystencję. Mkżna również mkeszać tradycyjnie w naczyniu do usyskania jednolitej konsystencji.


Spróbować - sos powinien mieć wyraźnie kwaśno-słono-słodki smak i pachnieć czosnkiem oraz ziołami. Jeżeli wyczuwa się brak jakiegoś składnika, należy go odrobinę dodać, po czym znów potrząsnąć solidnie słoikiem i skosztować. 


Do winegretu można dodać także:
- kawałek startej skórki cytrynowej,
- ostrą papryczkę, a także...
- drobno posiekaną zieloną pietruszkę,
- a zamiast miodu syrop klonowy.
Sosem winegret doprawia się zarówno zielone sałaty, jak surówki z marchwi czy szpinaku.


Komentarze

  1. Winegrecik wypas, robić trzeba zgodnie z przepisem, wychodzi ekstra, do korzystania nawet przez kilka dni.

    OdpowiedzUsuń
  2. winegrecik niezmiennie boski

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz