Przepis na penne z gorgonzolą i śmietaną

Ten przepis na makaron jest szybki, prosty i skuteczny. Nie wymaga wiele pracy, trzeba jednak zadbać o składniki. Bez odpowiedniego sera nie wyjdzie. Odrobina zaangażowania inuwagi, a efekt może zachwycać. Warunek? Próbować.

Składniki

500 g penne
60 g masła
350 g gorgonzoli lub innego sera z błękitną pleśnią (np. lazur)
150 ml (2/3 szklanki) śmietany 36-procentowej
1 kawałek świeżego parmezanu

Przygotowanie

Makaron ugotować al dente w dużej ilości niezbyt mocno osolonej wody (sery pleśniowe są słone, trzeba uważać, żeby nie przesadzić). 


W tym czasie ser gorgonzola pokruszyć na kawałki, a następnie razem z masłem i śmietaną podgrzewać na maleńkim ogniu, dopóki ser całkowicie się nie rozpuści, a całość nie utworzy delikatnego sosu. 


Makaron odcedzić, przełożyć do salatery, dodać sos, dokładnie wymieszać i nakładać na talerz. Posypać koniecznie świeżo startym parmezanem. Zamiast masła można użyć nieco żółtego sera.


Komentarze