Łazanki to potrawa łatwa, a efekt to pożywne i smaczne danie, które znakomicie zaspokoi apetyty. Przyrządzsnie go jest jednak czasochłonne i wymaga nieco zachodu. Ale nie ma się co zniechęcać. Smacznego.
1 kapusta
makaron łazanki
grzyby suszone
sól
pieprz
masło
Składniki
1 cebula1 kapusta
makaron łazanki
grzyby suszone
sól
pieprz
masło
Przygotowanie
Kapustę średniej wielkości przeciąć na pół. Połowę tej główki kapusty obrać z zewnętrznych liści. Umyć. Następnie pokroić sporym nożem na wąskie paski, ewentualnie poszatkować na bocznych nożach na tarce. Ugotować do miękkości w bulionie warzywnym bądź we wrzątku - wystarczy blanszować pięć minut.Cebulę podsmażyć na patelni na maśle do momentu aż się zrumieni. Następnie osączoną kapustę wymieszać z cebulą i jeszcze trochę podsmażać. Dodać namoczone w niewielkiej ilości wrzątku dwa lub trzy suszone grzybki.
Równocześnie zagotować w osolonej wodzie łazanki. Po osączeniu i przelaniu zimną wodą, makaron dorzucić na patelnię i wszystko dokładnie mieszając dusić jeszcze przez kilkanaście minut. Podawać i pałaszować.
Komentarze
Prześlij komentarz