Szedłem sobie Krakoskim, a tam u podnóża wieży u Anny buda drewniana, a w budzie wielkolud z Krakowa w czerwonych portkach (chyba dżinsowych) z parzenicą czarną, zaś dookoła wielkoluda jeszcze jakaś pani na ludowo i pełno przysmaków i przysmaczków podżarzanych na jakimś tam ogieńku poddmuchiwanym, a pachnącym z wieczora tak pięknie, jak pięknie pachnie bacówka w ostępie.
Tenże więc możliwie autentyczny oscypek, a zatem zawierający jak najwięcej mleka owczego (czyli w naszych warunkach obecnych tyle, co nic), pokroić na plasterki.
Składniki
oscypek
konfitura z żurawiny
konfitura z żurawiny
Przygotowanie
W tym zatem wszystkim napiętrzonego było oscypka: prawdziwego za trzy dychy, mieszanego za dwie i krowiego (nie łudźmy się, gdzie tu mleko owcze o tej porze roku) jakiegoś tam bacowskiego, z łaciatej mleka krasuli po dwanaście. To poprosimy, połowę na miejscu w plasterki i do gardeł, a połowę w domu się upraży po taniości.Tenże więc możliwie autentyczny oscypek, a zatem zawierający jak najwięcej mleka owczego (czyli w naszych warunkach obecnych tyle, co nic), pokroić na plasterki.
Kawałki sera grillować w piekarniku lub na patelni do grillowania, w ostateczności uprażyć na zwykłej patelni bez tłuszczu. Miękki i gorący oscypek (uważać, żeby się nie przypalił) przełożyć na talerz, ugarnirować konfiturą żurawinową (rzecz jasna najlepsza jest domowej roboty) i spożywać ze smakiem.
Komentarze
Prześlij komentarz