Przepis na grzankę z targu

Świetna kanapka Agnieszki Kręglickiej - pycha niesamowita, na śniadanie w sam raz. Wystarczy zadbać o bardzo dobry, prawdziwy chleb pieczony na zakwasie, najlepiej taki cały w mące, pachnący piekarnią, zwykły chleb bez polepszaczy, tylko woda, mąka, sól i zakwas. Taki, jaki kiedyś robiły masowo piekarnie Gminnych Spółdzielni "Samopomoc Chłopska" na rubieżach ludowej Rzeczpospolitej w zupełności wystarczy. Byleby był świeży, a nawet ciepły jeszcze jakby był, to by było najlepiej.

Składniki

wiejski chleb
biały ser
pomidorki cherry
czosnek
koperek (świeży)
oliwa
sól
pieprz

Przygotowanie

Kromkę wiejskiego chleba zgrillować (jeśli nie można zgrillować, to zrobić grzankę w tosterze), natrzeć czosnkiem (rozciąwszy go uprzednio), skropić oliwą, następnie rozgnieść na niej biały ser (najlepszy jest od baby z targu), ułożyć pomidorki (rozkrojone). 


Jeśli nie ma pomidorków, to plaster pomidora pokroić w kostkę i położyć na kanapce, lekko posolić, posypać koperkiem (może być koperek wcześniej zamrożony jeżeli nie ma świeżego), a na koniec lekko popieprzyć świeżo zmielonym pieprzem. 
Pycha! Bezkonkurencyjne!

Komentarze