Przepis na modro kapusta

Modro kapusta, czyli gotowana czerwona kapusta, to doskonałe uzupełnienie obiadu. Podawana na gorąco i na zimno smakuje równie dobrze. Przyrządzenie wymaga jednak zachodu, cierpliwości i wyczucia. Wymarzona modro kapusta, którą znam z domu, jest podkreślona kwaśnym smakiem jabłka i słodka od konfitury z czerwonej borówki brusznicy. Palce lizać, dlatego warto się starać!

Składniki

1/2 główki czerwonej kapusty
oliwa z oliwek
ocet winny lub jabłkowy
mrożona czarna porzeczka
sok malinowy
1/3 szklanki konfitury z czerwonej borówki, śliwek bądź wiśni
1 jabłko
1,5 łyżki tymianku lub oregano
2 łyżki ziół prowansalskich
czarnuszka
sól
pieprz
ocet

Przygotowanie

Czerwoną kapustę drobno poszatkować. Delikatnie posolić i zostawić, aby puściła sok. Następnie w garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę z oliwek. Kapustę wrzucić do środka i delikatnie przesmażyć (zeszklić). Następnie podlać wodą tak, aby prawie zakrywała kapustę i gotować na wolnym ogniu.


Dodać dwie łyżki octu winnego. Dodać zioła. Dodać dwie duże łyżki konfitury z żurawin. Podlać kilkoma łyżkami soku malinowego. Można dodać dwie, trzy łyżki konfitury z wiśni lub śliwek. Gotować powoli do miękkości, powinno to potrwać co najmniej dwie godziny. Pod koniec gotowania dodać do kapusty jedno starte na grubych oczkach, obrane ze skórki jabłko. 


Gotować jeszcze dłuższą chwilę. Wtedy można dodać jeszcze dwie łyżki zwykłego octu "na kolor". Kapusta jest gotowa, kiedy nagle zaczyna wyśmienicie, słodko i intensywnie pachnieć oraz jest miękka i doskonała. Można doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Kapustę odcedzamy zostawiając tylko odrobinę wywaru na ewentualne późniejsze odgrzewanie.


Komentarze